Roditelj nadzornik ili policajac pozornik?

Lična arhiva
Opet ja i moje žalopojke za srećnim detinjstvom, bezbrižnim igrama itd. A kako i ne bi? Ovaj novi nacrt zakona, po kome deca mlađa od 10 godina više ne mogu sama na ulicu, više liči na odrastanje u getu, nego na odrastanje u jednoj evropskoj državi!

Ja sam sa sedam i po godina išla sama u školu, sa devet i po autobusom u centar grada u muzičku školu,... Stvarno mi je teško da pomislim da su moja deca manje sposobna i snalažljiva od mene! Pa ipak sam im ja majka! :-) Problem je u nečem drugom.


Lična arhiva
Na stranu to što će se nekim roditeljima na prvi pogled to učiniti kao dobra ideja, ali šta je situcijama u stvarnom životu. Na primer: dete ne može samo da ide kući iz škole, u prodavnicu koja se nalazi u blizini kuće, na igrelište ispred zgrade… Već zamišljam umorne roditelje koji posle celog dana na poslu, sede na  igralištu leti, zimi i paze na decu J. Tako i treba, ali deca u nekom uzrastu prevaziđu potrebu za tom vrstom pažnje od strane roditelja. Treba naći kompromis.

Na stranu to, što se tvorci nacrta ovog zakona ograđuju od gore navedenih situacija (“To se ne odnosi se na situacije kada deca idu u školu, kada imaju ranac na leđima. Ne odnosi se na situacije kada idu do prodavnice koja je blizu kuće. Ne znači da će roditelji apsolutno uvek morati da ih drže za ruku do desete godine. Želimo da sprečimo da deca budu žrtve nasilja ili prosjačenja”,  kažeTamara Lukšić Orlandić,  zamenica zaštitnika građana za prava deteta.).

Kako će policajac znati da li je dete samo na ulici ili je pošlo do obližnje prodavnice, i šta ako je zaboravilo ključ od stana? 
Lična arhiva
Kao zaključak, ako brinemo o bezbednosti dece, onda za početak, treba stvoriti bezbednije okruženje za njih. Možemo da sledimo primer drugih zemalja u okruženju i umesto roditelja nadzornika uvedemo u svakom kvartu policajca pozornika, koji će poznavati većinu dece iz kraja i brinuti o njihovoj  bezbednosti i o bezbednosti svih nas.

Mislim da bi većína roditelja, pre, bila voljna da plaća pozornika, nego pretplatu za RTS.

CONVERSATION

1 komentara:

  1. Анониман25.11.11. 17:04

    hahaha, prvo se nasmejah na ono ,,obrazloženje,, zamenica zaštitnika građana za prava deteta...da li oni imaju mozga uopšte( ovih dana mi to najviše u komentarima, a zaista mora da im je skroz ispran )...
    Ideja o uličnom nadzorniku je skroz OK, ali da vidimo kolo bi nam odrezali poreza dodatnog za njihove plate, jer svojih enormnih plata i suludih dnevnica neće se niko od tih praznoglavih odreći...

    Hoću da kažem da sam sumnjičava u pogledu opcije plaćanja, neki roditelji bi plaćali, drugi ne bi nego bi se ,,švercovali,, na račun ovih što plaćaju...
    Bataliti taj zakon i nek 'vataju gangstere i pedofile, nek policija malo više šeta po ulicama naselja , a ne samo da se vozikaju u kolima...

    ОдговориИзбриши

Back
to top