Vodiću te, samo reci GDE?! – „Novi Sad bezbedan grad”


Spoma Avramov Photography
„Najlepša plaža na Dunavu, novosadski "Štrand" zvanično je svoje kapije otvorio 1911. godine, mada su Novosađani na tom mestu davno pre toga koristili čari Dunava.

Krajem 19. veka bila su popularna Štenglova dunavska kupatila, tzv. „švimšule”, ili škole  plivanja. Na Dunavu su bili postavljeni splavovi sa buradima vezanim za balvane, bilo je i oko 100 kabina. Kupaći kostimi koji su tada paradirali Štrandom ni malo ne liče na ono što se danas može videti na plaži. Više su sakrivali, nego što su otkrivali. Interesantno je da se uz ulaznicu dobijao kupaći kostim, koji je morao da poštuje stroga pravila. Već tada, Štrand je imao organizovanu stražarsku i spasilačku službu, a bili su angažovani i učitelji plivanja.“
Tako je bilo nekad, a danas....
Spoma Avramov Photography
Juče sam, po ko zna koji put, sa svojom porodicom otišla na Štrand. Pohodim ga, kao i većina novosađana, veći deo svog života. Sećam ga se iz detinjstva, dok je sezao od glavnog ulaza do mosta Slobode, koji tada još nije bio ni izgrađen. U svojim tinejdžerskim danima tu smo dolazili da bi gledali simpatije kako igraju picigen, a uveče se, u toku leta, pretvarao u korzo. Kasnije, kada su došla deca, bilo je vrlo zgodno puštati da tu šetaju, tek prohodali malci. Skupljali smo se uveče sa prijateljima, zajedno čuvali decu i usput se družili. Danas moji klinci jurcaju sami po dunavskom pesku i vitlaju na toboganima. U svakom periodu mog života Štrand je imao svoje mesto.

Ono preko čega već danima ne mogu da pređem je loša higijena i smeće na plaži! Ono ostaje, posle celodevnog boravka posetilaca, na pesku. Plastične flaše, limenke, kese, ambalaža raznoraznih prehrambenih proizvoda, maramice i pikavci ostaju tu sve do jutra. Još više nervira činjenica da se Gradsko zelenilo potrudilo da postavi kante za smeće na svakih 20m, ali izgleda da novosađanima to nije bilo dovoljno blizu.
Spoma Avramov Photography
Poslednja kap, u već prepunoj čaši mog nezadovoljstva, bila je masovna tuča na Štrandu, koja se desila pre par dana! Tačnije, bilo je tri tuče tog dana, ali u spomenutoj je 50 momaka teleskopskim palicama tuklo momka od 18 godina, a niko nije reagovao. I sve to usred belog dana u 15,45h na prepunoj plaži, na samom platou! Momak je zadobio višestruke prelome lica i potres mozga. U tuči je lakše povređeno još dve osobe. Samo da napomenem, u jednoj od one druge dve tuče, momak je zadobio ubodnu ranu nožem. Nožem drugovi i drugarice, da nožem! I to nije sve! Jedna grupa huligana je u toku dana maltretirala posetioce i otimala im vrednosti i novac!
Spoma Avramov Photography

Portparol Gradskog zelenila kaže da je tog dana u jednom od kafića bila dnevna žurka sa mnogo alkohola, a da njihovo obezbeđenje ima mala ovlašćenja i da su uglavnom razdvajali zavađene grupe. Čuj razdvajali! Gde je policijska patrola na najvećoj novosadskoj plaži, koja u najtoplijim danima primi 15.000 posetilaca, u danu kada alkohol teče potocima, a zvezda tuče u čelo sa „zanemarljivi” 36C u hladu?! Pitam ja vas, a i sebe.
Ako na gradskoj plaži postoji zdravstvena služba, zašto tu ne bi mogao da bude i jedan pozornik ili policajac u civilu?! Situacije kao ova nisu česte, ali zar treba da čekamo da nam se tako nešto desi da bi razmišljali o tome? Takvo ponašanje gradskih vlasti je postalo česta pojava u zadnje vreme. Novi Sad prvo okreće glavu, zatvara oči, a posle šalje inspekcije, hapsi i izvinjava se! To nije rešenje. To je zataškavanje previda i javašluka!

I kako sad čovek da se oseća bezbedno u svom gradu? Gde ja da odvedem svoju decu, a da ne strepim od smeća, huligana, džeparoša i drugih potencijalnih opasnosti? Zar je to Štrand i Novi Sad koga se ja sećam?

Kako je počelo, možda ga moja deca i zaborave, ali će bar meni ostati u lepom sećanju…

CONVERSATION

1 komentara:

  1. Umesto klasičnog komentara, citiraću SMS izvesnog mladog čitaoca novosadskog "Dnevnika" od pre neki dan:

    "Molim taksiste novosadske da ne pričaju nama mladima kako su teška vremena. Hajde da pričamo o Štrandu, o Isi i Bisi i njihovim novim labudićima, o Đavi i pogledu na #NoviSad. Hajde da nađemo nešto lepo u ovim teškim vremenima, kad već jesu, i da uživamo u našoj kratkoj vožnji".

    Na šta ću, sarkastično razume se, dodati da sve preko toga "nije novosadski"(?!)

    ОдговориИзбриши

Back
to top