Burn out mama, burn!

pexels.com
Nedavno sam u newsletter-u kod alex5rovski pročitala tekst o burn-out sindromu i on me je podstakao na ovo razmišljanje. Čitajući simptome i većinu prepoznajući kod sebe shvatila sam da nije potrebno biti psiholog u NVO, lekar na dečijem odeljenju ili mendžer u nekoj firmi, da bi imao ovaj sindrom, dovoljno je da budeš mama i da radiš od kuće ili da budeš mama domaćica, svejedno je.

Simptomi burn-out sindroma ili po naški, sindroma sagorevanja, pregorevanja, izgaranja na radnom mestu su: konstantna fizička iscrpljenost, razdražljivost, burne reakcije, osećaj stezanja u grlu, pritisak u grudima, nagli pad raspoloženja, anskioznost, osećaj životne nepravde, bezvoljnost, pad imuniteta

Prepoznajete se?

Ženama koje rade od kuće i pri tome imaju jedno, dvoje, troje i više dece je još teže nego tim radnicima koje sam pomenula. Pitate se zašto? Zato što one nemaju gde da odu nakon završetka radnog vremena, tačnije, njihovo radno vreme se ne završava NIKAD! One nemaju taj luksuz da zatvore vrata za sobom i svoj poslovni život odvoje od privatnog.

Za njih je često toplina doma isto što i radni pakao, jedina razlika je u tome da li trenutno sede za računarom, šerpom u kuhinji ili se maze sa svojom porodicom. Dok jednom rukom pridržavam telefonsku slušalicu i dogovaram posao, drugu izvlačim iz sudopere i brišem je o kecelju. Često se pitam šta bi rekli moji klijenti kada bi to mogli da vide? :) Iskreno, nije da me je briga, ali baš bih volela da znam...

Ovaj tekst pišem u trenutno osvojenoj tišini i miru jer sam svoje ukućane poslala na njihove radne zadatke i dok smišljam šta da im pripremim za ručak, ja žudim da legnem i spavam jer mi je danas jedan od onih dana. Svaki gutljaj kafe popijene u miru cenim kao suvo zlato i platila bih ga istim.

„Ali gde je tu rešenje?“, pitate me vi. Iskreno, ni sama nisam sigurna. I ja se svakodnevno borim sa tim i trudim se da izbalansiram posao i obaveze, pardon, posao i posao, pardon još jednom, obaveze i odmor. Čekaj koji odmor? Baš sam vickasta! Šta je to?

Kada sam se ja poslednji put odmorila, ali ono zaista odmorila? Mislim na ono kada te drugi služe, prinose, odnose, a tvoja jedina briga je da smisliš čime ćeš sledećim da usrećiš sebe i samo sebe... Bez pritisaka, žurbe, obaveza, razvlačenja na sto strana, odmor u pravom smislu te reči. :)

Mislim da sam ipak došla do zaključka, a vi?

Onog trenutka kada sebe skineš sa trona i na njega postaviš: posao, kuću, muža, decu, ručkove, neopeglan veš, prašinu, vikendicu i druge đavolje rabote, polako si počela sebi da popločavaš put do devetog kruga pakla.

Od jednom u toj gunguli od obaveza ti više ne vidiš ni sebe, ni muža ni decu, ni prijatelje, ni zadovoljstvo poslom koji bi trebala da radiš iz ljubavi. Počinješ da vidiš samo gomilu mrskih, svakodnevnih obaveza koje ti se obrušavaju na glavu, koje stežu obruč oko tebe i počinju da te guše. Životna radost i polet polako počinju da cure iz tebe i ti svakog jutra ustaješ umorna i neraspoložena.

Na kraju počinješ da se pitaš gde je tu sve ono o čemu pričaju oni freelance gurui? Gde je ona lakoća življenja svoga na svome, gde je ona sloboda samoodlučivanja i samobiranja? Izgubila se u brdu obaveza i odgovornosti koje svako od nas ima i još milion drugih koje sami sebi nametnemo.

Postoji tu rešenje, ali moramo se vratiti na početak priče i opet sebe postaviti na onaj tron. Ne znači to da će deca biti zapostavljena, ma neeee, ne plašite se drage majke! Nisam na to mislila! Ipak, kada jednom budete postavile sebe i samo sebe na prvo mesto, a sve ostale na svoje mesto, potpuno ćete drugačije gledati i na svoje i na njihove obaveze.

Zašto bi detetov san i suprugov popodnevni odmor bili važniji od vašeg odmora? Zašto bi utakmica ili crtać bili važniji od knjige ili serije koju volite da pogledate? Zašto bi testo sa sirom ili pica iz obližnje picerije bili manje vredan obrok od rinflajš-desert obroka? Zašto bi obrisana prašina i ispeglan veš bili važniji od kafice sa prijateljicom?

Ponekad, u trenucima malodušnosti, razmišljam o tome šta kada me jednog dana ne bude i shvatim koliko su sve te stvari zbog kojih se nerviram i kidam, nevažne. Koliko bi zaista ljudi kojima je stalo do mene mislili o tim ručkovima i vešu, a koliko o zajedničkim trenucima, smehu i ljubavi koju smo propustili jedni drugima da damo i pokažemo u trci za nedostižnim i bezvrednim?

Možda sad to od mene očekujete, ali ja vam neću dati neki univerzalni recept i rešenje kako da se sačuvate i da ne pregorite. Mada, mislim da sam vam to negde između ovih redova nagovestila. Morate ga naći sami. Samo vi znate koji su vaši prioriteti i šta će vam podariti mir i zadovoljstvo.

Ne očekujte poboljšanje i raj preko noći, ni taj pakao koji ste sebi sagradili nije tu od juče, ali je moguće obrnuti igricu u suprotnom smeru i okrenuti još jedan krug za iste pare. 

Odoh sad da odmorim, ubi me ovo vreme, ali to su čari života nas hipotoničara. :)

CONVERSATION

12 komentara:

  1. Pa jao, gde me nađe!!!! Od A do Š....Sve dok ne završih na infuziji i kod kardiologa. Sad malo kočnica...Eno gomila veša čeka...ali neće nigde da pobegne. Odoh sutra na izlet :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čuvaj se, ja još nisam dotle došla, ali psihijatrija mi maše! :D Uživaj na izletu, u mislima sam sa tobom ;)

      Избриши
  2. Zanimljiv tekst. Radim takav posao da se moje obaveze ne završavaju kada izađem iz kancelarije, već onda, ponekad, tek počinju. Ustajem prva, ležem poslednja. Fali mi neki bolji radni prostor u kući, tišina bez ikakvih zvukova, mir, jednom rečju. Previše tražim, trebalo bo da budem zadovoljna ovim pto imam. Za gore opisani problem nemam magični lek, ali mi pomaže dobra organizacija i planiranje, kada sebi postavim ciljeve i napišem šta i kojim redom da završim tog dana. Deluje, ali i od toga je posle izvesnog vremena potreban odmor. Možda izgleda robotski, ali pomaže. Pokušajte, preporučujem!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Olja, ovaj tekst je takođe jedna vrsta terapije, a organizacija... e to je već druga priča :) Mislim da je nekad odmor, ali pravi odmor jedino rešenje :)

      Избриши
  3. Ta sam. Ukradem pokatkad trenutke mira za sebe, ali tada često zna da me grize crv što vreme ne provodim sa njima. Stalno mi se u glavi vrti rečenica - nisu oni tražili da se rode. Ja, njihova majka, pored tate naravno, sam im sve na svetu. A njihovo detinjstvo neće večno trajati. Dok bih ih ponekad, kada prekardaše sa svojim nestašlucima i prohtevima, prosto pojela!!! Danas je recimo bio jedan od burnijih dana. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ista priča, ali mi toj deci trebamo zdrave i nasmejane, a za to se neće niko drugi pobrinuti nego mi same :) Zato uvek ostaviti vreme za sebe :)

      Избриши
  4. Baš to i baš juče mi je bilo preko glave načisto! A pride odavno sam u fazonu da prašina i usisavanje čeka. Ali kad ne idu u vrtić, a kancelarija u kući i tako već godinama. Bez da srećem odrasle ljude, osim kada imam koji sastanak u gradu. I obzirom da već skoro šest godina noć nisam sastavila da spavam. A kako stvari stoje, tako će biti i bar još dve. Stiže novi član, kancelarija će ostati tu gde je, da bih mogla oba da hendlujem, plus njih kada nisu u vrtiću i takoooo...
    http://zivotvangrada.wordpress.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prioriteti, prvo njih postaviti pa sve ostalo. Kod mene je problem što neke obaveze izjednačim po značaju, pa ne znam šta ću pre :) Čestitke na prinovi! :)

      Избриши
  5. I sve tako u krug, služba se nastavlja i nigde odmora... A čak kad odemo na odmor, opet smo u službi. Trebalo bi malo mi da budemo gurui i da pričamo kako uopšte sve to postižemo, sa sve power point prezentacijom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Guru mame :D Slažem se da je i to svojevrsna mudrost koju treba preživeti ;)

      Избриши

Back
to top