Falsifikat falsifikata

Spoma Avramov Photography
Danas mi se desila jedna neprijatna situacija. Optužena sam na svojoj FB stranici da sam kopirala tuđ rad. Za one koji ne znaju, od pre godinu i po dana se bavim rukotvorinama i na mojoj FB strani Moje malo kraljevstvo izlažem svoje ručne radove.

Počelo je kao hobi i sredstvo za opuštanje i relaksaciju, jedna vrsta radne terapije. Inspiraciju uglavnom pronalazim na stranim sajtovima i društvenim mrežama, a pratim i strane i naše rukotvorce. Do sada me niko nikada nije optužio za to, a i što bi kada to ne radim?

Za svo ovo vreme svedočila sam velikom broju optužbi na račun plagijata od strane kreativki. Nikada otvoreno, ali znaju da se požale na svojim stranam kako je „NEKO UKRAO“ njen rad itd. Pošto se bavim i FOTOGRAFIJOM, alergična sam na krađu radova generalno.

Jednom prilikom sam videla takav komentar i sporni rad na strani koju pratim, a posle par dana dok sam „kopala“  po Pinterestu, jednoj od omiljenih društvenih mreža za inspiraciju, pronađem isti takav rad! Pogledam datum objavljivanja i originalan sajt sa koga je rad preuzet.

Nećete poverovati, rad je napravljen pet godina ranije u Portugalu, a naša „pokradena“ rukotvorka je u stvari potpuno prekopirala konkretan rad i ljuti se što je neko prekopirao nju! I sada se postavlja pitanje, ko je tu koga pokrao? I da li je iko ikoga tu pokrao? Da li je falsifikat rad onoga koji se prvi „zapljune“ na original ili drugog, trećeg...?

Uglavnom sama crtam nacrte za svoje krojeve, ako postoji pdf kroj i ako je rad kompleksan onda ga kopiram sečem i prenosim na materijal koji opet sečem i šijem. Ali u svakom slučaju svaki taj rad je od početka do kraja ručni rad. Unikat kao takav, jer ni jedan drugi rad neće biti u potpunosti isti. Za razliku od fabričke izrade koje izvode mašine i zbog toga je ručni rad toliko cenjen.

Sporni rad je urađen u jednom primerku i to na zahtev mog sestrića. Ne kažem da ih neću izraditi još, ali i pored velike sličnosti sa radom „oštećene“ postoje  razlike u radu i izvedbi. Sa jedne strane sam se uvredila zbog optužbe, što je bilo prilično detinjasto sa moje strane, ali i slatko nasmejala nakon prvobitnog šoka. Zato što neko u današnje vreme može da optuži nekoga za plagiranje nečega što je i sam skinuo sa interneta.

Ali kako dokazati šta je starije, kokoška ili jaje? Na kraju sam odlučila da se ne potresam previše i da nastavim da radim to što radim na prvom mestu zbog ličnog zadovoljstva i zadovoljstva onih koje moji radovi uveseljavaju i ulepšavaju. Ako neko misli da je to plagijat, hvala na komplimentu, znači da imam dobro oko i ruku. U svakom slučaju ovo sigurno nije poslednja ovakva optužba, jer onaj ko radi i to radi dobro, upada u oči, smeta i biva izložen napadima...

Svi vi koji mislite da su moji radovi vredni vaše pažnje dobrodošli ste da ih pogledate na mojoj FB stani


Ko zna, možda ugledate još neki falsifikat falsifikata! ;)

CONVERSATION

0 komentara:

Постави коментар

Back
to top