Prepusti se



Možda sam danas posebno inspirisana zato što je divan dan i kroz prozor ulazi miris majske lipe,

možda zato što mi je godišnjica braka, 

možda zato što sam se u krevetu gnjavila sa svojim klincima,

možda zato što sam sa sinom pravila američke palačinke i prvi put ih probala sa javorovim sirupom i jagodama,

možda zato što je iza mene jedan divan foto sešn i prelepe fotografije koje govore o tome,

možda zato što mi je kuma poslala moćnu tantru,

možda zato što me čeka večera sa porodicom,...?

Možda, možda, možda...

A možda je sve to tako zato što ja tako hoću, vidim i osećam.

Ima dana kada sam sva stegnuta, napeta i nesrećna. To su oni dani kada vam se i „dobar dan“ od komšije čini kao psovka, kada najrađe ne izlazite iz kuće i ne pričate ni sa kim, pa ni sa sobom J

Tih dana mi se čini da ništa nije kako ja želim. A možda je baš sve kako ja želim, samo što ja to ne vidim? Što sam starija, sve mi je jasnija ona poslovica da slušaš onu muziku na koju stanicu okreneš.

Za sebe bih slobodno mogla da kažem da sam osoba koja voli da sve drži pod kontrolom, ali cvrc!
Kada bi to bilo moguće ovde bi pisalo „živela je srećno do kraja života“! J

Koliko čovek sebe može da unesreći stalnim pokušajima da sve bude cakum-pakum to samo Bog zna. J
I taj čovek, naravno. J

Neki ranije nauče da je to gubljenje vremena, neki kasnije, neki nikada...

Ja sam od onih kasnije, ali tešim se time da je bolje ikad nego nikad.

Nekad sam se nervirala kada spremam neku proslavu i ne stignem da pripremim  sve što sam zamislila. Kao da mi je neko zadao zadatak koji mi radi o životu. Pojedem se živa, dočekujem goste u kupatilu sa mokrom kosom, radim do zadnjeg trenutka, mrtva umorna dočekujem Novu godinu i rođendane, šminkam se u busu i autu, vičem na muža, decu, sebe proklinjem...

I sve to tako dok nisam shvatila da niko, ali baš niko to ne očekuje od mene. Nakon što sam prvi put odustala od 10 jela i napravila samo 5 sve je išlo glatko! J Kosa može i da se veže, šminka može da bude i samo karmin, prašinu na polici vidim samo ja. A kada proslava i druženje počne niko više ne obraća pažnju ni na šta osim na dobro raspoloženje i atmosferu!

Kada sam umorna sednem, kada mi se spava, spavam, kada mi se jede, udarim se po prstima! Šala mala. J

Sve u svemu, trudim se da između svakodnevnih obaveza napravim hijerarhiju i obavezno ostavim sebi vremena za predah, da li u vidu blejanja na internetu, gledanja filma sa porodicom, čitanja knjiga, druženja, šetnje u prirodi, bilo šta od toga...

Najvažnije od svega je znati prepustiti se danu da vas vozi i pametno balansirati između obaveza i relaksacije. Tako je i sa životom, prepustite mu se, pokušajte da sve događaje prihvatite kao deo iskustva koje će vas odvesti u nekom pravcu. Taj pravac nije obavezno uspeh, karijera, novac, ali je ono što vam u tom trenutku treba da biste došli do sebe i nekog zaključka.

Nevolja nastaje kada se uporno opiremo svemu tome i svu svoju energiju usmeravamo na borbu protiv neminovnosti, umesto da se prepustimo i dozvolimo da nas te nove situacije dovedu do novih iskustava i situacija koje su često još bolje od onog što smo sami zamišljali.

Da bi vam bilo jasnije o čemu pričam uzeću za primer osobu nezadovoljnu na poslu. Ona se plaši promene, navikla se na to loše što ima i više je plaši ono nepoznato što bi mogla imati. Nije sigurna da li to može, jer nije ni probala i rađe će žaliti do kraja života nego da ne uspe i nešto nauči iz toga.

Ja razumem ljude koji imaju porodicu i decu koja zavise od njihove zarade i ne savetujem radikalne poteze davanja otkaza preko noći, ali savetujem preduzimanje koraka koji će vas dovesti do cilja. Pokušajte ono o čemu sanjate, nekada to i nije baš tako kako vam se čini, ali će vas to možda odvesti do nečeg potpuno drugačijeg o čemu niste ni razmišljali. A još je bolje!

Uspeh i elan koji ćete dobiti će vas podstaći da mislite i radite dalje. Neverovatan je osećaj kada neki vaš san počne da se ostvaruje, odjednom kao da svet počinjete da gledate drugim očima. Primećujete ljude, boje, ukuse i mirise. Verujem da se tako oseća beba koja počinje da poima svet oko sebe, koja po prvi put proba jabuku i šargarepu. J

U svakom slučaju bitno je da shvatite da pokušavajući nemate šta da izgubite, gubite samo iskustvo stečeno tim pokušajim. Ako tako priđete neuspehu, svaki pad ćete gledati blagonaklono kao još jedan korak ka svom cilju.


I tako... A sad odoh u ovaj divan dan! J

CONVERSATION

0 komentara:

Постави коментар

Back
to top