Otkriću vam kako mi u Vojvodini pravimo česnicu!

Spoma Avramov Photography
Za one koji to još nisu otkrili u Vojvodini se česnica pravi na drugačiji način nego u ostatku Srbije. Naša česnica podseća na baklavu, ali se ne zaliva vodom i šećerom, više je suva, ali opet i sočna.

Sam naziv česnica potiče od reči “čest“ ili deo, zato što se lomi na delove i svakom ukućaninu se daje po jedan deo.

Po običaju, česnica se mesi u rano Božićno jutro, ali ja je pravim na Badnji dan. U zavisnosti od regiona može biti samo sa medom i šećerom ili joj se dodaju još i suvo voće, najčešće grožđice i smokve, kao i seckani orasi, lešnici i bademi.

U česnicu se sakriva „parica“ – dinar ili talir jer se nekada verovalo da taj novac donosi sreću onome koji je pronađe. Iz tog razloga domaćini su ga otkupljivali i čuvali ga u kućnoj ikoni.

Ovo je moj omiljeni recept za česnicu, isproban više puta i sa zadovoljstvom ga delim sa vama. Moja porodica obožava da jede česnicu, ja pojedem po koje parče, zato što je jaka. U svakom slučaju sigurna sam da ćete uživati u njenom ukusu. :)

Sastojci za česnicu su:

500gr srednje debelih kora

500gr mlevenih oraha

350gr šećera

1.5dl ulja

300 gr meda (od toga odvojiti dve pune kašike za premaz kada se česnica ispeče)

100gr suvog grožđa i/ili smokava

Priprema:

1. Med stavite u šerpicu i ugrejte na šporetu, da bude tečan da bi se kore mogle prskati. Kako se hladi, med se zgušnjava, pa po potrebi, opet ga malo ugrejte.
Sve kore se prskaju sa malo kisele vode i ulja a svaka druga i sa medom.
Izmešati mlevene orahe i šećer, ta smesa se stavlja na sve kore (otprilike 5 punih kašika na svaku koru).
Koristim srednje debele kore, bilo ih je oko 20 u pakovanju.
Na polovini slaganja česnice, staviti dobro opran novčić u česnicu.

2. Podmazati uljem najveći pleh od rerne i staviti dve kore, poprskati ih uljem i vodom. Na treću koru stavite fil od oraha i šećera, malo meda i grožđice. Tako radite dok se ne potroše sve kore.
Za kraj, ostavite dve kore, dobro ih premazati uljem i iseći česnicu na parčiće željene veličine.
Peći u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, samo da požuti, ne sme da se prepeče! Dok se česnica peče, u šerpici ugrejati dve pune kašike meda sa 2 dl vode i time pažljivo, sa kašikom, premazati zareze u česnici pet minuta pred kraj pečenja, to se radi da ne bi bila suva i da se fino rumeni-ona će to lepo da upije, neće biti jako vlažna. Isključite rernu i vratite česnicu u rernu da se tu prohladi i upije premaz.

Služenje

Možda ce vam se uciniti da ima dosta preliva, što nije karakteristicno za vojvođansku kuhinju, ali sve se to upije i ona bude u isto vreme suva, a sočna. Običaj je da se česnica lomi, posebno klasična česnica od dizanog testa,  kada je ova verzija u pitanju, tokom godina, bolje je iseći je pre pečenja, radi lakšeg serviranja. Služi se posle svečanog Božićnog ručka.

Srećan vam Božić i Hristos se rodi!

CONVERSATION

3 komentara:

  1. Ovo je u Srbiji, južno od Beograda kolač tzv. suva pita, koja naravno nije suva jer je, kako i sama kažeš, sočna, ali manje od baklave. Pravi se vrlo slično tvom receptu, ali se umesto meda stavlja kristal šećer sa mlevenim orasima koji se prilikom pečenja istopi, pa se kore ne odvajaju, a prelije se vruća, pečena, sa vrlo malo šerbeta. Koliko da nije suva. Lepo je da si pisala o ovome. Eh da, česnica se pravi kao pogača, ali mekana, ne kao hlebna i naravno, novčić je u njoj ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Baš me podseti na jedno naše okupljanje za Božić ovde u Atini. Nas par drugarica smo želele zajedno da ga proslavimo (ne bi li se osetile malo kao kod svojih), a jedna od nas je iz Vojvodine. U dogovoru ko će šta da napravi, njoj je "zapala" česnica. To je bio prvi put da sam jela slatku česnicu i oduševila se. Baš ti hvala na ovom tekstu!

    ОдговориИзбриши

Back
to top