Deda Mraz – dečija radost, roditeljska muka


Ovo nije komercijalni tekst!

Približava se Nova godina, a sa njom i najveća dečija radost i ushićenje, paketić od Deda Mraza. Generacijama se ta tradicija poštuje i sa ushićenjem očekuje, sa tom razlikom što smo mi kao deca dobijali mnogo skromnije darove. I ja se radujem Novoj godini i svemu onome što ona nosi i predstavlja, ali povod za ovaj tekst je malo drugačiji.

Sećam se poklona koje smo dobijali kod tate u firmi. Loše obučeni Deda Mraz nas je držao u krilu dok smo se u svojoj najboljoj odeći slikali sa njim. Za to vreme iz ruku i vida nismo ispuštali skromni paketić. Sadržaj tadašnjeg paketića za devojčice je, uglavnom, činila lutka, neka društvena igra (najčešće Ne ljuti se čoveče), slikovnica, tabla čokolade, nekoliko manjih čokoladica, kesa bombona, možda i dve, Pez bombone, cigaret žvake i to bi uglavnom bilo to.

Kako smo se samo radovali tome! Paketić je naravno stajao ispod jelke do 1. Januara. Poneko bi dobijao poklon i od roditelja, obično nešto što mu je trebalo, odeću, obuću, neku igračku, možda čak i bicikl, ali to je uglavnom bilo sve.
https://www.svezakucu.rs

Danas je sve mnogo drugačije. I deca su drugačija. Najveći krivicu za to možemo pripisati televiziji i kompanijama koje beskrupulozno podstiču potrošačke navike i kod odraslih i kod dece. Pre par nedelja moja ćerka je videla na jednom od dečijih kanala igračku i od tada priča samo o njoj. U pitanji je gigantski zec po imenu Milky!

Sve bi to bilo lepo i bezbolno, za mene kao roditelja, da taj zec ne košta 11.550,00 dinara! Da, dobro ste videli! Kada sam to čula došlo mi je da plačem. I da psujem. Iako verujem da većina vas oseća isto što i ja obrazložiću svoju reakciju.

Čim sam čula cenu upitala sam se ko uopšte može detetu da priušti takav poklon? Sestra me je brzo demantovala. Ispričala mi je da joj prodavačica rekla da je od deset pristiglih komada, posle samo par dana ostalo dva! Ok, znači ima ludih i imućnih.
I tako sa jedne strane imamo porodice koje žive u siromaštvu i čija mesečna primanja ne prelaze tih dvanaest hiljada dinara, a sa druge strane roditelje koji detetu kupuju preskupe igračke čija cena prevazilazi sve njene kvalitativne, edukativne i druge osobine. I jedni drugi vole svoju decu, sa tom razlikom što jedni mogu samo da sanjaju o tom poklonu, a deca su deca, bila bogata ili siromašna i podjednako žele tog prokletog zeku!

https://www.svezakucu.rs
Neću da pričam o politici i razlozima zbog kojih oni prvi žive za sve pare od 12.000,00 dinara, a drugi taj novac potroše na igračku. Pričam o roditeljima koji bez ikakvog kriterijuma i razmišljanja potpadaju pod uticaj reklamnih kampanja velikih kompanija i od svoje dece prave male idolopoklonike njihovih trendova i brendova. He, he ovo se čak i rimuje! :)

Navešću nekoliko razloga zbog kojih, nezavisno od kupovne moći, ne treba kupiti ovu igrački svom detetu:

1.      Kao što smo već konstatovali igračka je preskupa, za taj i mnogo manji novac, detetu bilo kog uzrasta, mogu se kupiti korisnije i edukativnije igračke, društvene igre i sportski rekviziti sa kojima će se duže i kvalitetnije igrati.

2.      Igračka se prodaje za decu uzrasta 3+, dok je na reklami devojčica uzrasta 6+. Razlog je verovatno taj što igračka i nije za dete mlađe od šest godina, ali su proizvođači hteli da zahvate što veću ciljnu grupu i zbog toga spustili uzrasnu granicu. Čist interes! Bezbednosne i druge osobine ne mogu da komentarišem, jer nisam bila u kantaktu sa igračkom.

3.      Veličina igračke je prenaglašena i kada bolje pogledate zec podražava ponašanje bebe! Njenu mimiku, gestikulaciju i reakcije. Znači igračka ne nudi ništa više od još jedne lutka-bebe sa glavom zeca! Da nije smešno, bilo bi tužno.

4.      Retko koje današnje dete ima priliku da vidi pravog zeca, pomiluje ga, a kamoli drži. Ovakve igračke samo zbunjuju decu i kod njih stvaraju pogrešne predstave o ponašanju i navikama divljih životinja. Da li je iko video zeca koji leži mirno na leđima i meškolji se u vašem krilu? Mačka možda, ali zec?!

5.      U jednoj od reklama stoji ovaj tekst:

“Milky emotivni zeka savršen kućni ljubimac za vaše najmlađe. Milky zeku možete nahraniti, staviti da spava, maziti ga, radovati se sa njim, a on će vam za uzvrat vratiti emocije...

Kako dirljivo. Ceo tekst, od prve do poslednje reči, je LAŽ!

Ne znam da li je ovo kažnjivo, ali zamislite da na lutki iz seksi šopa piše da će biti savršena majka domaćica i ljubavnica. Da će se uvek smejati vašim šalama, masirati vas kad ste umorni i voleti zauvek ! Umirem od smeha, a vi?! J

Da ne zaboravim ispod teksta piše još i ovo: 

NAPOMENA: Baterije nisu uključene u cenu

No comment J

I mogla bih ja sad tako još deset tačaka, najmanje, ali neću da se trošim na olinjalog zeca. Ono što mene najviše boli jesu suze mog deteta. Ono ne razume da je ta igračka beskorisna, da će joj dosaditi u roku od mesec dana, da je verovatno pravio neki rob u Bangladešu za dnevnicu od 5$ i da je sramota što je nekome uopšte palo na pamet da je prodaje u Srbiji gde je dece sve manje, a siromašnih sve više.

Kad već bojkotujemo supermarkete i megamarkete, možemo da bojkotujemo i ove bezdušne krvopije i derikože koje se sakrivaju iza šarenih slova svojih logoa i dečijih osmeha u svojim reklamama. Manipulacija dece je najpodliji vid manipulacije. Mislim da bi se Noam Čomski složio sa mnom.

I za kraj, naravno da  sam objasnila svom detetu zašto neće dobiti „najboljeg prijatelja zeku Milky-a“ od Deda Mraza i naravno da je ona to prihvatila.

Sve se može, samo treba verovati. Srećni vam Božićni i Novogodišnji prznici!

CONVERSATION

6 komentara:

  1. Bravo draga moja,
    za svaku napisanu reč si apsolutno u pravu. Ja sam u dilemi šta sestričinama da stavim u paketić.A kad vidim cene smrznem se.A starija sestričina mi reče:
    keka molim te kaži deda Mrazu da mi ne kupuje majce i stvari hoću igračku!!!!A mama bi najviše volela stvari.

    ОдговориИзбриши
  2. Teško je ugoditi svima, a da deca ne ostanu razočarana. Uzdajmo se u svoju kreativnost i rastegljiv kućni budžet :)

    ОдговориИзбриши
  3. Sjajan tekst u celosti.
    Ali da se vratim na zeku koji uzvraca emocije!? Ja sam reklamu za tog istog gledala na nekoj TV stanici, pored njega za decake promovisali su i robota koji kosta pet puta vise, i menadzer radnje kaze prodaje se. Nacin prodaje mi je takodje bio jako interesantan, stavljaju porudzbine na listu cekanja ...
    Jasno mi je i najskuplji turisticki aranzmani se ponajpre prodaju, ali u sta smo se to pretvorili kada roboti treba da nam uzvracaju emocije ?
    Ali, deca su ono najvrednije sto ostaje.

    ОдговориИзбриши
  4. Mislim da mi je ta reč "uzvraća" emocije, pored cene, najviše zasmetala. Gde su nestale prave osobe i životinje koje uzvraćaju emocije. Zar se ne kaže: najlepše stvari na svetu su besplatne?! Ili možda više nije tako? :)

    ОдговориИзбриши
  5. Meni je iskreno muka od reklama kobajagi ljubimaca na baterije koji kada ti dosade ti ih lepo isključiš i miran si,počev od kučića pa sad do ovog grotesknog zeca.A ovaj zekonja je i prilično spooky pride,ne bih volela da spavam sa njim u istom stanu :-)

    ОдговориИзбриши

Back
to top