Veliko kolo za Ginisa, veliko srce za učesnike

Spoma Avramov Photography
Jučerašnji dan je za mene bio posebno emotivan. Juče je bio rođendan mog pokojnog oca i moja ćerka je na taj dan nastupala na manifestaciji “Veliko kolo za Ginisa“.

Onaj ko me ne zna neće videti mnogo veze između ta dva događaja, osim tuge i radosti koju je nosio taj dan. Ali ima tu mnogo više, ljubav koju i dan danas gajim prema folkloru usadili su mi roditelji od najranijeg detinjstva. Otac je bio šumadinac i kolce i ljubav prema izvornoj muzici je bila prisutna u našoj kući oduvek.

Spoma Avramov Photography
Folklor sam počela da igram sa sedam godina u čuvenom „Markoviću“ kod Miše Vojvodića i igrala sam ga do polaska u srednju školu. Tada su decu u takvim ustanovama kulture vaspitavali, čuvali i pazili kao da su njihova. Disciplina i strogost se podrazumevala, a ja sam im danas zahvalna na tome.

Na probu se dolazilo u čistoj i ispeglanoj beloj majici i plavoj suknji, kosa je bila vezana i uredna, a patike crne baletanke i ni jedne druge. Kada nas pogledaš u polukrugu milina te obuzme. Sećam se kada Miša uđe u onim njegovim klompama i stane ispred nas, muva se čuje,  harmonikašu kaže da svira trokorak i proba počinje. Znoj lije naredna dva sata, ali kada se završi sve teškoće zaboraviš i ostane samo lep osećaj i zadovoljovstvo od umora.

Spoma Avramov Photography
I dan danas kada čujem prve taktove Katanke, Logovca, šopskih igara, srce poskoči u grudima, a noge same krenu da cupkaju. Prosto ne mogu da vam opišem taj osećaj. Svako ko je imao sreće da se bavi muzikom na bilo način, da li svirajući neki instrument, plešući, pevajući, zna kakav osećaj stvara muzika u telu i kakve emocije proživljavaš sa svakim tonom. 

U muzici postoji pojava koja se naziva muziciranje. To je trenutak  kada se potpuno uneseš u kompoziciju koju izvodiš i osećaš emocije koje ona opisuje, ako je tužna i ti si tužan, ako je srećna i ti si sretan, ako je strašna osećaš strah... Bez tih emocija kompozicija je bezvredna, samo ako osećaš muziku ona može „dotaći“ druge. 

Spoma Avramov Photography
Imala sam sreću da sam se bavila svim pobrojanim umetnostima, folklorom, završila sam nižu muzičku školu, odsek harmonika, pevala sam u horu i svirala u orkestru harmonika. To je jedno od najboljih i najvrednijih iskustava koje imam. Dokazano je da su ljudi koji se bave muzikom inteligentniji, muzika razvija one delove mozga koji se ne aktiviraju u svakodnevnoj komunikaciji.

Mnogo roditelji, iz pomodarstva, žele da upišu decu samo u one vrtiće u kojima se „radi po NTC sistemu učenja“, a ne znaju da će isto to i mnogo više učiniti za njih, ako ih upišu na folklor. Tamo će se vrteti, cupkati, skakati, pevati, učiti izvorne narodne pesme, vežbati pamćenje učeći korake i reči pesama, biti zdravi, veseli i dobronamerni.

Spoma Avramov Photography
Ovaj tekst je nastao kao reakcija na negativne komentare, za koje sam samo čula, a koji su se odnosili na jučerašnju manifestaciju „Veliko kolo za Ginisa“. Kažem „samo čula“ jer sam okružena ljudima koji su ili učestvovali ili su ljubitelji folklora i nisam videla te komentare lično. Ono što je navedeno kao zamerka su zatvoreni bulevari, suviše glasna ili tiha muzika, što nisu mogli da se odmaraju nedeljom, rekli su da je to „seljana“, zabava za široke narodne mase, itd.

Spoma Avramov Photography
A moj odgovor njima je ovaj:

Dragi moji, kulturno uzdignuti građani novosađani, sa punim pravom vas tako nazivam jer sam rođena novosađanka, kultura nije samo u pozorištu, koncertnoj sali, fensi konferencijama, čitalačkim večerima. Ponajmanje je kulture na televiziji, u rijeliti programima, kojekakvim grand paradama i serijama u koje su uloženi milioni, a na kraju ih opet snimaju u Rekovcu, srcu Šumadije (u kome je, by the way, rođen i moj otac).

Spoma Avramov Photography
Kultura je u tradiciji, lepom vaspitanju, poštovanju, brizi za druge. Kultura je u pažnji koju otac poklanja majci i ona njemu, kultura je u zahvalnosti i poštovanju dece prema starijima. Kultura je u manirima i pravilima lepog ponašanja. Kultura je u  jednakom poštovanju narodne, zabavne, džez, rokendrol, soul, fanki, rep, ozbiljne...muzike. Kultura je u poznavanju muzike i igara drugih naroda i narodnosti.

Kultura nije pravljenje kompromisa zarad zarade, kultura nije organizovanje festivala koji donose mnogo para samo organizatorima i njihovim partnerima, a građanima, umokrene i ispovraćane ulice i haustore, pijane i drogirane ljude koji bauljaju ulicama i parkovima i nalivaju se pivom iz plastičnih flaša ispred hrišćanskih bogomolja. Kultura nije odluka da se Petrovaradinska tvrđava ne konkuriše za UNESCO-vu listu svetske baštine, zarad održavanja muzičkog festivala jednom godišnje tri dana na istoj toj tvrđavi.

Spoma Avramov Photography
Kultura je mnogo više od toga. Kultura je lepota, mladost i duh zajedništva koji su juče samo odabrani mogli da osete i podele međusobno i sa svima onima koji su ih podržali. Želim da bude što više ovakvih okupljanja, da se setimo gde su nam koreni, ko su nam preci i da to prenesemo svojoj deci.

Na kraju smo svi igrali kao jedno :)


U prilogu dole se nalazi deo zvaničnog i građanima dostupnog dokumenta, koji pokazuje koliko je Udruženje građana „Veliko kolo“ dobilo za organizaciju manifestacije „Veliko kolo za Ginisa“. Svi koji su iole upućeni u troškove sličnih oragnizacija, znaju da je ovaj iznos smešan. Slučajnost ili ne, na istoj strani dotičnog dokumenta se nalazi budžet koji je grad Novi Sad izdvojio za organizaciju festivala „Exit“. Takođe, manifestaciju "Veliko kolo za Ginisa" nije prenoslia ni jedna gradska televizija, niti druge televizije sa nacionalnom frekvencijom.
Da li treba više da vam tumačim?


115. Удружење грађана "Велико коло", Ветерник
- „Велико коло за Гиниса                                                                                                                                                                                                                     300,000.00

116. Удружење "Независна уметничка асоцијација ИЗБА", Нови Сад
- "Продукција визуелне уметности у 2015"                                                                              70,000.00
                       
117. Удружење грађана Градски театар Нови Сад, Нови Сад
- „Позоришна лектира, Бранислав Нушић КИРИЈА (позоришна представа)                         300,000.00

118. Удружење "Самохрани родитељи Деметра", Нови Сад
- „Украси ускршње јаје                                                                                                           50,000.00
                       
119. Удружење грађана "Славонија Барања Срем" Нови Сад
- „Дани традиције и културе Славоније Барање и Срема                                                 520,000.00
                       
120. Удружење грађана "Вредне руке Новог Сада", Петроварадин
- „Ивањдански венчићи                                                                                                          200,000.00
                       
121. ФОНДАЦИЈА "EXIT", Нови Сад
- „Фестивал EXIT 2015                                                                                                                              20,000,000.00
                       
Ovaj dokument možete naći na ovom LINKU

CONVERSATION

6 komentara:

  1. Анониман5.10.15. 06:59

    Жао ми је што нисам могла да осетим Коло за Гиниса. Жалосно је што није било преноса на телевизији, јер би моје ћере уживале у томе (старија има 7 година и већ две године иде на фолклор, млађа има 4,5 године и сад је кренула на фолклор).
    Хвала ти што поделила си део атмосфере са нама :)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман5.10.15. 08:22

    Jako lep i emotivan tekst. I ja sam rođena novosađanka i ako podržavam Exit juče sam bila presretna što mogu da podržim i jedan ovakav događaj. Slažem se sa vama da foklor može mnogo toga deci da pruži, a to upravo govori i NTC sistem učenja, onaj gko to ne razume džabe mu da mu dete ide i u deset vrtića po tom sistemu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i Vama :) Nemojte me pogrešno shvatiti, podržavam ja i Exit i NTC sistem učenja, ali ne volim kada se neke stvari favorizuju na uštrb jednako vrednih i važnih :)

      Избриши

Back
to top