10 stvari koje možete uraditi kada ostanete bez posla


Ovaj tekst se neće baviti negativnim stranama nezaposlenosti  i egzistencijalnim pitanjima koja se u takvim trenucima otvaraju. Mislim da takvih tekstova i oglasa za posao ima sasvim dovoljno.

Ali iskustvo mi je pokazalo da takvi periodi mogu biti veoma produktivni za osobu koja se nalazi „between two jobs“. J

Elem, nakon što vas prođe prvi šok od gubitka posla i kriza pitanja „šta ću sada“, „od čega ću živeti“, „kako sve one stečene navike ostaviti“ , dajte sebi neko vreme za odmor. Znači pod brojem jedan:

1.      Odmor
Istraživanja pokazuju da se u trenucima dosade i dokolice javljaju razne kreativne ideje.  Jedna od tih ideja bi mogla biti vaš budući posao.

2.      Upoznajte sebe
Kada već nemate posao i morate da tražite novi, neka to onda bude nešto u čemu ste zaista dobri i nešto što bi voleli da radite. Gubitak posla može biti nova prilika u životu. Zapitajte se u čemu ste sve dobri, šta ste želeli da budete kao dete, šta vam donosi najveći mir i spokojstvo dok radite? Začudićete se koliko je daleko otišao vaš život od prvobitnih želja i ideja o sebi. J

3.      Čitajte knjige, časopise, dnevnu štampu
Možda će vam one pomoći da dođete do ideje za novi posao. U krajnjem slučaju odmorićete se i razvijati svoju kreativnost, kada su knjige u pitanju. Izbegavajte žutu štampu, od nje propadaju male sive ćelije. J

4.      Pretažite internet
Googlujući reči vezane za posao, posetite sajtove koji se bave zapošljavanjem  i različitim temama vezanim za posao i samozapošljavanje. Pronađite iskustva drugih ljudi i njihove priče. Dobro je pronaći svoje mesto u novonastaloj situaciji i videti da su se i drugi nalazili u istoj situaciji i izašli iz nje uspešno.

5.      Pohađajte besplatne kurseve
Ako ste do sada već otkrili šta bi želeli da radite na YT i određenim sajtovim ćete pronaći pregršt kurseva i webinarijuma na različite teme.


6.      Besplatne elektonske knjige, udžbenici, časopisi

Isto kao i kod prethodne tačke, internet je prepun elektronske literature iz svih oblasti. Neće vam biti teško da nađete besplatnu literaturu na teme koje vas interesuje.


7.      Društvene mreže

Na društvenim mrežama pratite grupe profesionalaca iz različitih oblasti, pretražujte ih sa haštagovima koji vas interesuju (npr. #posao). Pored društvenih mreža koje najviše imaju za cilj druženje, tu su i Pinterest, LinkedIn, Instagram... na kojima možete pregršt linkova i kreativnih ideja i kontakata.


8.      Razgovarajte sa prijateljima

Iskustva prijatelja koji su prošli ili još uvek prolaze kroz sličnu situaciju mogu biti dragocena. Daće vam potrebne savete i prečice. Smiriće vas i podržati, na taj način ćete uvideti da niste jedini kome se to dešava. Pitajte prijatelje i roditelje kako vas oni vide, u kom poslu biste se, po njima, najbolje snalazili. Ne morate ih poslušati, ali je drugi ugao gledanja na situaciju osvežavajuć, daje novu perspektivu, ako ništa drugo da se zamislite zašto vas tako vide. J

9.      Razvijajte divergentno mišljenje

Divergentno razmišljanje je sinonim za kreativnost. Na taj način dolazite do više različitih i mogućih rešenja. Npr. Razmislite u kojim sve sferama i poslovima biste mogli da upotrebite svoje znanje stečeno na prethodnom poslu/ovima. Nemojte se ograničavati poslovima koji već postoje, možda vaš posao tek treba da bude izmišljen. Možda ćete ga izmisliti baš vi! J

10.  Uživajte u nezaposlenosti



Dobro ste pročitali, baš tako, uživajte u mogućnosti izbora, kreativnosti, ponovnog pronalaženja sebe. Možda je to prilika da ispravite grešku pri izboru škole, zanimanja, roditeljskog uticaja, nedostatka samopouzdanja i još mnogo čega.


Svaka kriza je ujedno i prilika da se raste i razvija. U krizama čovek akumulira sve svoje snage i resurse. Ojačajte u krizi, ne dozvolite da vas skrene sa unapred zacrtanog cilja.

Mogućnosti su ogromne, a prepreke su samo one koje sami sebi postavimo. Svako od nas može biti sve što poželi, jedina razlika je u stepenu uspešnosti kojom ćemo obavljati odabranu aktivnost. Ali ako uživamo tome, sve ostalo je nebitno.

Parafraziraću jednu frazu sa interneta, koja kaže, da ako voliš ono što radiš, to  nije posao i da na taj način nećeš raditi ni jedan dan svoga života. J

Nadam se da vam je tekst bio koristan, ako imate i vi neki svoj proveren predlog, slobodno mi pošaljite, a ja ću ga objaviti. J

Srećno!

CONVERSATION

4 komentara:

Back
to top