Ima li para od blogovanja?

pexel.com
Puna energije i inspirisana, došla sam kući sa juče završenog BlogOpena. Za one koji možda ne znaju šta je BlogOpen to je regionalni susret blogera, prvi put je održan 2007. i ova godina je jubilarna. Naslov vas je verovatno zaintrigirao da otvorite ovaj post, ali da li ćete dobiti željeni odgovor? Pošto ja ne pišem klikabilne naslove zbog svoje dobre reputacije, odmah ću vam odgovoriti na ovo pitanje. 

Ne, u Srbiji nema velikog novca od blogovanja. 

Možda vam sad nije jasno zašto sam onda sretna i zadovoljna? Zadovoljna sam zato što u Srbiji možda nema velikog novca od blogovanja, ali ima mnogo prilika da se on zaradi preko, sa, uz blogovanje, a meni je to dovoljno motivišuće i inspirativno.

Većina učesnika koju sam videla i čula je preko svog bloga uspela da postane vidljiva i da stekne dobru reputaciju. Ta reputacija i određeni stavovi i afiniteti su ih preporučili korisnicima njihovih usluga.

Neki od njih su kroz blog istakli svoju profesionalnost i ekspertizu u određenoj oblasti. Neki su zbog svoje harizme i duhovitosti uspeli da privuku veliki broj čitalaca, a to ih je kasnije dovelo u kontakt sa velikim marketinškim agencijama, koje su u njima prepoznale potencijal.

Pojedini su kroz male niše pisali o svojim interesovanjima i isto tako na mala vrata ušli kod velikih kompanija i postali vodeći u svojoj oblasti. Drugi su opet svoje iskustvo i znanje vezano za blogovanje, marketing, PR uspeli da unovče kroz organizovanje konferencija, edukacija, kurseva. 

Neki blogeri su toliko autentični sa svojim stilom pisanja i surovom iskrenošću da se brendovi prosto otimaju da upravo oni budu ti koji će ih predstaviti. Iza takvih blog postova stoji lično mišljenje kome „obični“ ljudi veruju, a oni svojim stavovima to poverenje opravdavaju.

Moj savet za početnike je: "Budite drski, hrabri, proaktivni!". Upravo je to ono što je nekim blogerima otvorilo vrata u svet start-upova i omogućilo im da oni i njihovi potomci budu sigurni i obezbeđeni u budućnosti.

Pre svega, budite iskreni, jer kako je jedan od njih rekao, ako si bloger možeš biti srećan jedino ako si iskren. Mi na prvom mestu pišemo za sebe, onog trenutka kad počnemo da mislimo na to šta će publika misliti, reći, to više nije to, a publika na prvom mestu reaguje baš na tu iskrenost.  

Jedino se tako možemo povezati sa drugima i kod njih izazvati empatiju. Jedino tako ih možemo navesti da nam veruju. Bez tog poverenja nema ni veze.

Najinspirativnije od svega je to što kroz blogovanje možeš doći do svog cilja ni jednog dana ne radeći, jer kako je rekao Konfučije: „Odaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš nijedan dan u svome životu.”

Sa druge strane, blogovanje vas može odvesti u sasvim drugom pravcu od onog za koji ste mislili da je vaš cilj i otvoriti vam vrata potpuno novih znanja i svetova.

Za kraj samo da dodam, blogovati može svako, a uspešan bloger može biti samo onaj koji piše iskreno, predano, iz srca i stomaka. Nije lako istrajati na tom putu, pun je uspona i padova, nedostatka inspiracije, podrške, razumevanja, ali ako istrajete, sve to će biti iza vas, a iznad vas samo nebo kao granica.

Živeli mi blogeri!

P.S.:

Hvala ti Mirjana zato što si tako iskrena i pravi prijatelj!

Hvala Deda Bor što si tako duhovit i podrška! 

Hvala Tanja na tvojoj mudrosti i istrajnosti da održiš ovu manifestaciju!

Hvala Jovana i Milena što ste mi bile partners in crime!

Hvala Aleksandra i Jelena na nesebičnosti i profesionalnosti!

Hvala Ljubice što imaš poverenja u mene i što te moja kamera voli!

Hvala Marko na energiji i motivaciji!

Hvala Petre na drskosti i hrabrosti koja pokreće na akciju!

Hvala Brano što si tako div(i)na i ulepšavaš ovaj svet!

Hvala Angelina na istomišljeništvu i sapatništvu!

Hvala Miloše sugrađaninu moj što si tako vedar i otvoren! :D


Hvala i svima drugima koje nisam uspela da čujem i pomenem i nadam se da se vidimo uskoro!


Spoma Avramov photography 
Spoma Avramov photography

Spoma Avramov photography


Spoma Avramov photography

Spoma Avramov photography

Spoma Avramov photography

Spoma Avramov photography

Spoma Avramov photography

#BlogOpen

#BlogOpen

#BlogOpen

#BlogOpen




CONVERSATION

10 komentara:

  1. I hvala tebi za ovaj tekst. Da, to je i moje iskustvo sa radionica koje su organizovene u proteklom periodu u Novom Sadu.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlican podsticaj! Hvala za motivaciju!

    ОдговориИзбриши
  3. Одговори
    1. Nema na čemu i da nam je još ovakvih manifestacija! Hvala tebi na komentaru :)

      Избриши
  4. Ok, znamo i koga tvoja (i sve druge) kamera ne voli. :)
    Bilo nam je zadovoljstvo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ahahahah, ali ne mogu da verujem! Postoji neki razlog za to, ali sigurno nije taj da te moja kamera ne voli ;) Jedva čekam sledeću priliku! Hvala vam mnogo devojke! :*

      Избриши
  5. Baš vam zavidim na ovom druženju... Nadam se nekoj drugoj prilici :)

    ОдговориИзбриши

Back
to top