Zašto Nikon, a ne Canon? :)



Nikon obrađena fotografija
Kada sam jutros otvorila oči na jednom od kanala je išao Jurrasic World, jedan od omiljenih mi filmova. Ćerka se ušuškala pored mene i odlučila sam da danas sebi dam malo oduška tako što ću ga odgledati sa njom. Dok sam uživala, odjednom se pojavila scena koja je inicirala ovaj post.

Džulijen Mur (Julianne Moore) u krupnom kadru fotografiše dinosauruse legendarnim Nikon F5 fotoaparatom. Ovaj model Nikonovog fotoaparata se pojavio u mnogim kinematografski značajnim filmovima, ostao je upamćen u Apokalipsa danas, Mostovi okruga Medison, Gorile u magli, Pod vatrom,Godina opasnog življenja, Supermen, Spajdermen... I još mnogim drugim poznatim i manje poznatim filmovima i serijama.

Nikon je japanska korporacija osnovan 1917. godine i ove godine puni 100 godina svoga postojanja! Zaista impozantno. Nikon je nastao spajanjem dve kompanije (“Optical Instruments Department of Tokyo Keiki Seisakusho” i “Reflecting Mirror Department of Iwaki Glass Manufacturing”) kojima je optika bila primarna delatnost, i koje su imale bliske veze sa vojskom.  Na početku svog rada  kompanija je nosila ime Nippon Kōgaku Kōgyō K.K. (Japan Optical Industries Co., Ltd.),  dok je današnji naziv “Nikon Corporation” aktuelan od 1988. godine. 

Canon, njegov mlađi brat osnovan je skoro dvadeset godina kasnije, 1934. godine, takođe u Japanu. Pored ova dva giganta postoji još mnogo kvalitetnih i poznatih foto brendova kao što su: Leica, Pentax, Olympus, Fuji, Minolta (koju je kupio Sony).


Canon neobrađena fotografija
Ono što ovde želim da pojasnim je nešto drugo, nešto što oni manje upućeni ne vide na prvi pogled. Iza ove scene stoji nešto mnogo suptilnije, a to je večita marketinška borba i rivalitet između dva brenda, između „nikondžija“ i kanonžija“. Između „crvenih“ i „žutih“ ! Ja sam trenutno na svetloj strani, tj. žuta, tačnije „nikondžika“, dok su oni drugi na tamnoj strani, crveni, „kanondžije“. :) 

Otkud taj rivalitet i zašto? 

Svako od njih će vam izneti hiljadu razloga zbog kojih se opredelio za jedan od ta dva brenda, ima onih koji su koristili oba, ali su se na kraju opredelili za jedan od njih. Neki dublji razlozi za taj sukob mišljenja ne postoje, osim ako izuzmete da je to večita trka između prvog i drugog na listi najboljih. Kao i u nekim drugim stvarima, npr. prosto volite neki sportski klub i njegov stil igre i to je to. Činjenica je da oba benda prave odlične fotoaparate i da su sa svakim modelom sve bolji i bolji.

Najčešće navođeni razlozi zbog kojih postoji sukob između „žutih i crvenih“ je da Canon daje toplije, žuće tonove fotografiji i ima bolji video snimak, dok Nikon daje za nijansu hladnije tonove. I to je sve, reći ćete? Da, to je sve, bar u nekom širem smislu, što se tiče detalja, oni se razlikuji u zavisnosti od modela do modela fotoaparata. Na prvom mestu od toga da li je crop ili full frame telo, koje je veličine senzor i koliko pixela ima fotografija... 

Jedna od najvećih zamerki Nikonu je nekomaptibilnost  novijih modela  objektiva sa starijim telima i nekompatibilnost sa telima drugih brendova. U tom smislu Canon je napravio iskorak i zbog toga zasluženo zauzeo prvo mesto po popularnosti ispred Nikona, koji je na odličnom drugom mestu svetske liste proizvođača foto opreme.

Što se tiče tih toplijih tonova koje Canon daje, oni su vam bitni samo u slučaju da radite u JPG ili JPEG formatu, ako radite u RAW formatu, taj „problem“  ćete rešiti koristeći neki od programa za editovanje fotografija (PS npr.). Sa druge strane, neki fotografi više vole te hladnije i po meni realističnije tonove koje daje Nikon.

Znam, znam da će me sad neki ljubitelji i navijači Canon tima sada osuditi, ali nema razloga za ljutnju. Kod mene je u pitanju prva ljubav i morate me razumeti. :)

Šalu na stranu, kao i svi fotografi, volela bih da jedno vreme radim i sa Canon fotoaparatom i da onda dam konačno mišljenje, mislim da bi to bilo najrealnije iskustvo i najpošteniji sud, ali pošto trenutno nisam u mogućnosti da zamenim fotoaparat, to ostaje samo tiha čežnja.

Ko zna,  ako se nađe neki sponzor ili Canon Srbija odluči da me angažuje kao foto blogera, možda mi se i pruži ta prilika? Bilo bi lepo da kad bi u nekom narednom periodu ovde čitali moj review o Canon 5D mark IV ili njegov comparison overview sa Nikonom d810? :)


http://www.techradar.com
Savet za kupovinu

Za sve one koji tek nameravaju da kupe fotoaparat iz amaterskih ili profesionalnih razloga, pre nego što se konačno odlučite, pokušajte da nabavite onaj model i brend koji želite da kupite i da malo radite sa njim, držite ga u ruci, vidite kako vam „leži“ zbog anatomije vaše šake i dizajna određenog modela. Proverite da li vam odgovara njihova težina sa objektivom i blicom, zbog vaših fizičkih predispozicija.

Ovo možda nisu tehnički parametri fotoaparata, ali su takođe vrlo bitni preduslovi za izbor određenog modela i brenda. Jednom kad kupite fotoaparat, nećete ga tako brzo zameniti, a svaka prodaja polovnog fotoaparata nosi finansijski gubitak. 

Zato pre prve kupovine dobro razmislite i odvagajte. U svakom slučaju srećna kupovina i želim vam dobro svetlo! :)


CONVERSATION

0 komentara:

Постави коментар

Back
to top