I odmor sa decom je odmor. Samo malo drugačiji


U zadnjih par nedelja, od kada sam se vratila sa letovanja, već par puta vodim razgovor na temu odmora sa decom, a nedavno sam naišla i na neki citat koji tvrdi da odmor sa decom ne postoji. Sa tom tvrdnjom se ni najmanje ne slažem.

Da li je odmor sa decom pravi odmor?

Kao roditelj jednog tinejdžera i jednog skoro tinejdžera, odgovorno tvrdim da odmor sa decom može da bude naporan, ali je i dalje odmor. A evo i zašto to mislim.

Kada sam prvi put otiša sa bebom od šest meseci na letovanje, shvatila sam da više nikad ništa neće biti isto i da letovanje kakvo smo do tada poznavali više ne postoji. J Kao i ostale obaveze u porodici sa decom i letovanje se vrti oko njih, ako vam ovo teško da prihvatite podsetite se da to neće trajati večno ili nemojte ići na odmor sa njima.


Razmislite malo, kada biste imali mogućnost da letujete u hotelu sa 5*, da do letovališta putujete avionom u prvoj klase, da uz vas ide još jedna osoba (član porodice, bejbi siterka, prijateljica…) koja će vam pomoći oko čuvanja dece, kada biste imali dovoljno novca za sve suvenire, izlete i želje vaših mališana, da li bi vam i tada godišnji odmor sa decom bio robija?

Naravno da ne.

Zato nemojte za to što vaš odmor sa decom baš i ne liči na odmor, kriviti decu. Ako je već neko kriv za nešto, krivi ste vi, zato što nemate dovoljno novca ili što bi rekli u onom vicu:
“Niste se vi dobro udali/oženili gospođo/gospodine!”. J

Šalu na stranu, ono što hoću da kažem je da prihvatite činjenicu da su deca pored vas i da će to biti još dugo tako. Uživajte u tome, jednog dana će otići i sa setom ćete se sećati svih tih letovanja i radovati se do ludila ako vas pozovu da čuvate unučiće na nekom njihovom odmoru ili dok su oni negde sami.


Ako vas to ne teši mnogo dolazimo i do alternativnih rešenja koja će vam olakšati odmor sa decom.

Mojih 10  stavki koje će vam pomoći na odmoru sa decom ili bez njih

1. Pošaljete decu preko škole/vrtića na more, a vi za to vreme na drugu stranu ili naprosto uživajte što možete razgaćeni da šetate po gajbi i jedete fast fud svaki dan.

2. Pošaljete decu kod babe i dede gde god da su, a vi za vikend u neku banju, spa, na jezero, salaš…

3.Povedete sa sobom na odmor baku ili tetku, ako je mlada i bez obaveza (kao što sam već pomenula, bake to jedva dočekaju J) da vam pomognu oko čuvanja dece.

4.  Idite na odmor sa prijateljima koji imaju decu sličnog uzrasta. To se pokaže kao odlično rešenje. I deca i vi ćete imati društvo i nećete smarati jedni druge.

5. Ako su deca mala letujte u hotelu ili uplatite klopu u nekom restoranu, poštedite sebe kuvanja bar na odmoru.

6. Pratite dečiji ritam i prilagodite mu se, ako dete mora na spavanje, spavajte i vi ili odmarajte, čitajte…

7. Ne obraćajte pažnju na dečije čarke, durenje, njarenje. Znam, znam… to nije lako, ali kada vide da ne reagujete, naći će novu žrtvu ili zanimaciju. ;)

8. Družite se sa decom, igrajte se sa njima, radite sve ono što inače ne radite i za šta nemate vremena kada ste kod kuće. Primetićete da je atmosfera na odmoru mnogo bolja i opuštenija.

9. Potrudite se da se dobro informišete o mestu u  koje putujete, da istražite sve stavke koje će vam biti neophodne za prijatan odmor i da ne preterujete sa očekivanjima. Smanjite stres na minimum.

10. Pripremite torbu sa lekovima za prvu pomoć, ponesite omiljene igračke, knjige i hranu vaše dece. To će vam pomoći u svim onim nepredviđenim situacijama.

Odmor sa decom nije odmor u pravom smislu te reči, više je promena okruženja, bez odlaska na posao, ali sa istim obavezama oko dece, ali ipak je i dalje odmor. Od vas zavisi da li će on biti prijatan ili ne, deca se uglavnom raduju promeni okruženja, dok je za vas to još jedan izazov više. Meni lično je ta promena i najbitnija jer sa njom menjam i svoju svakodnevnicu, a to je ono što mi najviše prija.

Nadam se da sam vam bar malo pomogla i setite se da deca neće biti zauvek mala i da će doći vreme kada će letovati sa svojim društvom, a vi ćete opet biti sami kao na početku vaše romanse. J

CONVERSATION

2 komentara:

  1. Анониман4.8.17. 00:31

    Do sada sam za sebe mislila da sam izuzetno neprilagodljiva osoba. Kad ono-dosla deca pa tek onda vidis koliko mozes da se savijas! Mislim da nam putovanja nisu stresna, jednostavno smo od starta prihvatili da ne moze da bude isto, pa otvorene duse docekujemo sve sto nam se dogodi.
    I pritom - ne pravimo famu. Sve je isto, sem sto nismo u svojoj kuci, tako da je stres level na niskom nivou. Obezbedis sta mozes, dramu smanjis i eto odmora za sve.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad tako priđeš situaciji sve je mnogo lakše, nije dobro forsirati neki zamišljeni ideal već uživati u onome što ti je dato ��

      Избриши

Back
to top