Kako preživeti putovanje sa tinejdžerima?


Spoma Avramov - Sarti, Sitonia
Možda ne tako česta tema za tekst, obično su teme ovog tipa vezane za bebe i malu decu, ali kako preživeti putovanje sa decom koju sve smara, koja će svoj mobilni i tablet isprazniti već na pola puta i često pitati kada stižemo?

Iskreno ovaj tekst sam sela da pišem pomalo nespremna, od pregršt obaveza, spremanja za put i nepredviđenih susreta nisam stigla mnogo da razmišljam o tome.  Drago mi je što ću moći da pomognem i sebi i vama da svoje tinejdžere što više zabavimo i sebi obezbedimo neophodan mir za vožnju.

Spadam u roditelje koji vole da budu na sve spremni, a pošto moji klinci imaju 13 i 11 godina imala sam dosta vremena  za utvrđivanje gradiva. Putovali smo u raznim varijantama, sa bebom od 6 meseci, sa dvoje dece od kojih je jedno beba od godinu dana i dete od 3 godine, putovali smo kolima, avionom, busom, sami sa decom, u kombinaciji sa tetkom i bakom i još mnogo toga.

Ovaj spisak je nešto što se kod nas podrazumeva: hrana (sendviči, suvi keks, štapići), voda (možda i neki sok), vlažne maramice, obične maramice, maramice za dezinfekciju ruku, lekovi za bolove i temperaturu (moja deca već mogu da piju Brufen u tabletama, tako da je on odlična kombinacija za bolove i ne daj Bože temperaturu), mi nemamo potrebu za lekovima protiv mučnine, jer dobro podnosimo put, ali mogu dobro da posluže za uspavljivanje.

Od odeće, za put obavezno nosim gornji deo trenerice, nazuvke (ako putujete noću, dobro dođu), ćebence, jastuke na naduvavanje koji se stave oko vrata i olakšavaju većoj deci spavanje u autu.

Dopunski spisak za odrasle i decu tog uzrasta bi bio: dezodorans, rezervna majica i veš (u slučaju nezgode i znojenja u putu), časopisi, knjige, ukrštene reči, punjači za mobilni i adapter za punjač u kolima ako vam je potreban, sunčane naočare, telefon, tablet, fotoaparat.

Mogu reći da imam sreće sa svojom decom (dobrog su i veselog karakter), ali nisam spašena stalnog koškanja i rasprave od koje mi se diže kosa na glavi, a sad zamislite sve to u 4m2! Zato sam dobro razmilila šta je to što bi moglo da ih zabavi na neki duži vremenski period, kada im individualne aktivnost, kao što je čitanje, slušanje muzike, igranje igrica itd., dosade.

Društvene igre

Mi obavezno nosimo karte na more, za njih ne bi bilo loše da ponesete neku manju tacnu sa koje karte neće odleteti na pod, neka od portabl društvenih igara kao što je „Guess who?“, Potapanje podmornice (mada vam za nju treba samo blokčić i olovka), Vešala ( i za ovu igru su vam dovoljni papir i olovka), Zanimljiva geografija (papir i olovka).

Guess who

Potapanje brodova

Potapanje brodova na papiriću

Vešala
Zanimljiva geografija

Mapa i navigacija

Decu treba uključiti u putovanje i to doslovno! U zavisnosti od toga da li imate navigaciju ili koristite mapu, zaposlite vaše tinejdžere tako što će pratiti vaše putovanje i pomagati vam u toku vožnje, govoriti vam kad treba da izađete sa autoputa i kada da se uključite, gledati da li usput ima nekih znamenitosti, crkava i parkova prirode.



Fotoaparat i/ili kamera mobilnog telefona

Kod ovih poslednjih napomena „znamenitosti, crkava i parkova prirode“ dodajemo i fotoaparat kao mogućnost za zabavu. Opet uključujemo decu tako što ćemo napraviti pauzu kod lokacija koje budu pronašli i zabeležiti mapu našeg putovanja i na taj način.



Muzika

Mi smo muzikalna porodica, svi je volimo i rado zapevamo u kolima. Jednom prilikom dok sam u zanosu pevala neku rokenrol stvar na semaforu, ljudi u susednom autu su u čudu gledali i smejali se mom „nastupu“. Klinci su naravno „umrli od blama“, ali šta da se radi, jedan je život i treba ga živeti! :) 
Zato pripremite CD sa omiljenom muzikom i zapevajte sa svojim tinejdžerima, na autoputu bar niko ne može da vas vidi i čuje!


Ovo je sve za sada od mene, kada se vratim sa odmora, pišem jedan opsežniji tekst o tome šta je od svega ovog najviše urodilo plodom.


CONVERSATION

0 komentara:

Постави коментар

Back
to top