Homeopatske remedije u tretmanu povreda

Spoma Avramov Photography
Povrede i nezgode su česta pojava, a pravovremeni tretman povređene osobe često može sprečiti ili barem umanjiti ozbiljne posledice. U prethodnim tekstovima smo pisali koji su postupci prve pomoći u slučaju raznih povreda, a sada bismo se mogli dotaći čarobnog sveta homeopatije i videti na koji način možemo reagovati kod ovakvih stanja. Različite „slatke magične kuglice“, mogu pomoći da detetu i sebi ublažite bol, otok, modrice, ubrzate zarastanje rana i preloma i naravno smanjite stres izazvan akutno nastalom situacijom. Mogu se koristiti same ili u kombinaciji s konvencijalnom terapijom.

Ozbiljno stanje koje prati teže povrede, infekcije, jake alergijske reakcije, poremećaje rada vitalnih organa je ŠOK. Pod šokom se često podrazumeva i emocionalna reakcija organizma nakon povrede, loših vesti ili drugih stresnih situacija. Osoba u stanju šoka je gotovo uvek pri svesti, ali je često nezainteresovana ili nesvesna svog stanja i zbivanja oko sebe. Obično ne zapomaže i ne traži pomoć. Često odsutno gleda u daljinu i apatična je, ali u početnom stadijumu može biti nemirna, uzbuđena ili agresivna.
Uz lečenje i zbrinjavanje povrede, vrlo je važno lečiti i šok. Kod masivnih krvarenja, povreda glave i velikih opekotina. 

PRIORITETNO JE ZBRINJAVATI ŠOK I SPROVESTI MERE ZA SPAŠAVANJE PO ABC PRINCIPU ( DISANJE, RAD SRCA, ZAUSTAVLJANJE KRVARENJA).

Kod blažih i srednje teških povreda povređenom odmah možete dati Arnicu.
Najčešće korišćeni lekovi u stanjima šoka su pored Arnice, Aconitum, Ignatia, Rescue remedy, a mogu se prema totalitetu prisutnih simptoma dati i Opium, Gelsemium, Carbo vegetabilis, Camphora, Hypericum, Lachesis, Posphoric acid, Veratrum album.

DOZIRANJE
Odabranu remediju treba dati u potenciji 30C ili 200C kod jakog šoka, s razmakom od 10 min. do 2 sata (zavisno od jačine simptoma). Sa prvim znacima poboljšanja prekinuti. Ako osobi nije bolje posle 4 doze, prestati davati remediju i odabrati drugu ili se obratiti homeopati.

ARNICA- glavni lek za šok nakon bilo kakve ozlede, nezgode, porođaja ili operacije, nakon primljenih loših vesti. Karakteristika osobe kojoj treba ovaj lek je da govori da joj je dobro, iako je očito da nije i ne vole da im se iko približava i da ih bilo ko dodiruje.

ACONITUM- šok je praćen strahom, panikom i teskobom, vrlo su nemirni i uplašeni i mogu imati strah od smrti.

IGNATIA- šok i žalost prisutni zajedno, kod emocionalnog šoka, najčešće kod gubitka voljene osobe; uobičajeni simptom za prepisivanje ove remedije je uzdisanje

RESCUE REMEDY- ovo je kombinacija Bachovih kapi (cvetne esencije); odlične su za bilo kakav  šok, prestrašenost ili nervozu. Kod šoka se u početku uzimaju na svakih 5 min, a sa prvim znacima poboljšanja proređuju na 3-4 x na dan.

OGREBOTINE, POREZOTINE I RANE

DOZIRANJE
Odmah nakon povrede dati odabranu remediju u potenciji 12C ili 30C svakih 10 do 90 min, maksimalno 6 doza, zatim smanjiti na 2-4x dnevno.

Najčešće korišćene remedije za ovakva stanja su:

CALENDULA - sve vrsta rana, za sprečavanje infekcija, gnojenja i sepse

HYPERICUM - duboke i vrlo bolne rane, kod kojih bol seva na gore, rane na područjima bogatim nervnim završecima, prsti, usne, uši, trtična regija

ARNICA  za šok nakon povrede, krvarenja, stanja nagnječenja i ugruvanosti.

HEPAR SULPHURIS -  za rastrganu kožu, koja teško zarasta, često zagnojeno, vrlo osetljivo na dodir i hladnoću.

STAPHISAGRIA - za ravne porezotine, ili rane od hirurških rezova

LACHESIS  rane ljubičaste boje, sporo zarastaju

BELLADONA- rana je vruća, a bol pogoršavaju hladni oblozi, područje je otečeno, crveno i vruće.

APIS, SILICEA, CALCAREA SULPHURICA – lekovi koji se ređe koriste...

Tekst napisala:
Snežana Kecojević
spec. fizikalne medicine i rehabilitacije i homeopata 

CONVERSATION

0 komentara:

Постави коментар

Back
to top