Šta je homeopatija?

Spoma Avramov Photography
Homeopatija je holistička metoda lečenja koja pomaže urođenoj sposobnosti organizma za samoisceljenje. Homeopatsko lečenje nije uklanjanje simptoma već podsticanje unutrašnjih snaga organizma, a koje je tvorac homeopatije, Semjuel Haneman, nazvao vitalnom silom. Homeopatsko lekovito sredstvo bi trebalo da probudi ovu mudrost organizma i koristi je za postizanje zdravlja.

Ono na nežan način vraća pacijenta u ravnotežu. Po principu rezonance, stimuliše sposobnost organizma da sam pobedi bolest i pomaže osobi da bude fleksibilnija u prilagođavanju na okolinu. Osoba tako postaje otpornija na spoljašnje nadražaje, odnosno njena prijemčivost na bolest se smanjuje. U homeopatiji svi simptomi, koje nam pokazuje jedan organizam, predstavljaju izraz disharmonije unutar osobe, a lečenje ima za cilj da bolesnoj osobi vrati zdravlje.

Homeopatija je komplementarna grana medicine, postoji preko 200 godina i dopunjava sistem zdravstvene zaštite u zemljama širom Evrope. U Srbiji je postala deo zdravstvenog sistema, kao metoda tradicionalne medicine 2005.godine.

Haneman je, kao i Hipokrat, smatrao da postoje dva načina lečenja: lečenje suprotnim i lečenje sličnim sredstvom. Kako nije bio zadovoljan postignutim rezultatima lečenja korišćenjem suprotnih sredstava, eksperimentima na sebi je postavio i definisao zakon sličnosti – slično se sličnim leči: Simila Similibus Curentur.

U svoje vreme nije nailazio na razumevanje za ideje koje je imao, ali je homeopatija nastavila da se razvija.

Da bismo malo pojasnili ovaj zakon, daćemo primer homeopatskog sredstva Allium cepa – napravljeno je od crnog luka i koristi se za lečenje simptoma prehlade, a koji su vrlo slični onima koji se javljaju kada sečemo crni luk (suzenje i peckanje očiju...).

Međutim, nije samo jedan simptom dovoljan za prepisivanje odgovarajućeg sredstva. Za svakog pacijenta će u skladu sa njegovom konstitucijom i simptomima biti prepisano različito lekovito sredstvo. Svaki pacijent je jedinstven i u skladu sa tim u klasičnoj homeopatiji ne postoji jedno univerzalno lekovito sredstvo za određenu bolest.

Homeopatija je potpuno bezbedan način lečenja za sve uzrasne grupe, pa tako i one najosetljivije (bebe, decu, trudnice i žene u periodu laktacije).

Homeopatski preparati se prave od svih supstanci koje se nalaze u prirodi, a najčešće su biljnog, životinjskog i mineralnog porekla. Originalna supstanca se postepeno razređuje, uz ritmično protresanje, pri čemu se smanjuje koncentracija supstance u rastvoru, a povećava njena delotvornost. Taj postupak se naziva potenciranje. Iako nije naišao na razumevanje za svoje ideje, homeopatija je ipak nastavila da se razvija.

Homeopatski pregled se sastoji u razgovoru sa pacijentom u kome se dobiju informacije o kompletnom stanju pacijenta. Sve što možete da kažete svom homeopati, sve što je tipično za vas, pomoći će ovom procesu sagledavanja vas kao celine, a samim tim i procesa isceljenja. Prva konsultacija sa homeopatom može da traje i dva sata, a ponekad i više.

10 DOBRIH RAZLOGA ZA KORIŠĆENJE HOMEOPATIJE:

1. Nema neželjenih efekata.
2. Nežna – lagano stimulisanje prirodnih odbrambenih snaga.
3. Holisička – posmatra osobu u celini.
4. Potpuna posvećenost pacijentu – homeopata je potpuno uključen u sve što je potrebno da zna o vama i kontinuirano prati tok izlečenja.
5. Preventivna – poboljšanje otpornosti osobe.
6. Nema testiranja na životinjama – svi homeopatski preparati su testirani na zdravim ljudima.
7. Lako za konzumiranje – granule prijatnog ukusa koje se tope u ustima ili vodi.
8. Aktivno učešće pacijenta – homeopata će želeti da zna sve o vašim tegobama i vašem stanju, načinu reagovanja i prilagođavanja različitim situacijama.
9. Dragocena kao prva pomoć – modrice, manje opekotine, uganuća, ujedi insekata, poremećaji varenja, prehlade…
10. Medicina budućnost.


Autor teksta:

Snežana Kecojević
spec. fizikalne medicine i rehabilitacije i homeopata 

CONVERSATION

2 komentara:

  1. Hvala na ovom predstavljanju. Kao čovek "od nauke", uvek sam bila bliža zvaničnoj medicini. Ipak, smatram da nijedan vid pomoći ne treba potpuno isključiti, pa volim da čitam i o drugim principima, drugim metodama. Naći ravnotežu je možda najbolje rešenje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasmina, mnogo mojih prijatelja lekara, mikrobiologa je završilo studije homeopatije, što samo potvrđuje da čovek svojom otvorenošću i spremnošću da uči nove stvari pokazuje svoju širinu. Homeopatija je postojala pre zvanične medicinie, tako da, ko smo mi uopšte da je procenjujemo? :)

      Избриши

Back
to top