Ko je kriv za ‘teror mladosti’ i kako ga pobediti?


Ja, 400m ispod zemljine površine. Sijam od zadovoljstva! :)

Često čujete kako savremeni trendovi vrše uticaj na žene i da u savremenom društvu vlada ‘teror mladosti’. Šta ta fraza tačno znači? Trend koji se krije iza ove fraze nameće ideju da su mladost i lepota jedini preduslovi za uspeh, sreću i zadovoljstvo u životu.

Ova pojava se najčešće sreće u industriji mode, kozmetike, filma, čak i na televiziji kada pogledate, nećete pronaći voditeljku stariju od 30-35 godina. Odeća koju pronalazimo u prodavnicama je plitka, uska i kičasta, sa cirkonima, šljokicama i perlicama.

Skoro po pravilu u prodavnicama možete pronaći samo odeću do broja 38, 40 ili najgoru od svih uvreda „univerzalna veličina“. Sve su popularnije emisije u kojima sredovečne žene prolaze kroz neki vid transformacij. U njima je pored promene stila, obavezan botox, liposukcija i operacija očnog sočiva (valjda su naočare sa dioptrijom neka uvreda?).

Nedavno sam upoznala jednu gospođu u srednjim godinama i nakon razgovora sa njom počela sam da se pitam ko je pravi krivac za ovakav tretman, industrija ili same žene?

Modna industrija je sve započela, ali su žene te koje su svojom nesigurnošću produbljuju ovaj problem i omogućavaju mu da traje!

Zašto majke žele da izgledaju kao ćerke, da imaju istu frizuru, iste pantalone i štikle? Zašto sebe iscrpljuju u teretanama, ludim dijetama i astronomski skupim tretmanima? Zašto nose šorceve, miniće, deholte do pupka i štikle od 15cm?

Zašto ne mogu da uživaju u onome što im je zrelost i iskustvo donelo i da li objektivno dobar izgled menja suštinu? 

Možemo i drugačije da postavimo ove pitanje, da li spoljašnji izgled odražava suštinu?

U ovom slučaju, sigurno da. 

Nesigurnost u sopstvene kvalitete, manjak samopouzdanja, samozadovoljstva i ostvarenosti umnogome utiču na  zadovoljstvo sopstvenim izgledom.

Kuma i ja u originalnom izdanju :)
Uzmimo za primer italijanke i španjolke, žene koje važe za putene i raskošne lepotice, negovane, ali sa kojim kilogramom viška i borama kao svedočanstvom života bogatog iskustvom, francuskinje, takođe, elegantne, umerene, negovane, nikako plastične, sa šljaštećom šminkom i odećom.

Zašto naše žene nemaju tu vrstu samopouzdanja da svoje godine nose sa ponosom?

Zašto ih se stide i idu u drugu krajnost pokušavajući da ih prikriju na drastične i često groteskne načine?

Zašto umesto u botoks ne ulože u zdravu hranu, boravak sa porodicom u prirodi i fizičku aktivnost?

Zašto umesto u liposukciju ne ulože u večeri sa porodicom i prijateljima, u dobra vina i slatkiše?

Zašto umesto u silikonska usta i grudi ne ulože u putovanja, dobre knjige i predstave?

Zato što kada bi sve to uradile ne bi imale potrebu da menjaju svoju spoljašnjost, jer bi ona bila svedok svih lepih trenutaka, sreće i zadovoljstava na njima. Ovako one samo pokušavaju da sakriju svoju tugu, nezadovoljstvo i nesigurnost. 

Industrija mode i lepote nema ništa sa tim, ona samo koristi naše slabosti da bi zaradila i još dublje podrivala našu nesigurnost.

Uživajte u životu i svojoj zrelosti, mladost i lepota su divne i prolazne, ali se nikad ne bih menjala za osećaj nesigurnosti koje one nose. 

Uživajte u svojim borama i kom kilogramu viška jer samo oni znaju sve vaše tajne, a to je dragoceno. J

Kako se vi nosite sa prolaznošću i godinama? 

Da li ste za ili protiv raznih zahvata i zašto?

CONVERSATION

6 komentara:

  1. Bojim se da je problem mnogo dublji od subjektivnog osećaja i doživljaja. Ejdžizam je opštezastupljen svuda - od slike o ženama (a i muškarcima u medijima) pa sve do mogućnosti zapošljavanja, odnosa na ulici, u prevozu, životu. Žene (a i muškarci) trude se da izgledaju što mlađe jer staro jednostavno - nije poželjno. Sreća i spokoj jesu stavke unuštrašnjeg bića i posloženosti pre svega u glavi, a zatim i u životu, ali čini mi se da nisu stvari baš tako jednostavne. Teško je uživati u sređenom životu i trenucima sa svojom porodicom, kada ta porodica nije sređena, kada se nema, ne može, ne sme... Sve ono što bi u tom životnom periodu trebalo da se ima, može, sme.
    I onda se, što bi rekla Jelena (Mamino blago), oblače rukavice preko prljavih ruku.
    To je tužno. Možda bi neka sistemska podrška u tome pomogla. Što se stanja svesti tiče, daleko smo trenutno od toga.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je još jedna tema za razmišljanje/pisanje. Definitivno da je osećanje zadovoljstva vezano i za situaciju u društvu.Hvala ti na komentaru!

      Избриши
  2. Ovaj tvoj tekst me podsetio na moj razgovor sa kumom, koja je profesorka i vodi debatni klub. Kako to čini veoma uspešno, "svoju" decu vodi po svetskim debatnim takmičenjima. Elem, priča mi ona kako to izgleda kada naše devojke stanu rame uz rame sa svetskim i kaže: "Iz naših devojaka i Amerikanki izbija sirov sex, sve ostale su sofisticirane.. Do te mere su sofisticirane da su dečaci za Dankinje mislili da su neke princeze." Tako, da mi se čini da ovaj teror mladosti, svoj koren ima baš u toj mladosti. Ukoliko se nisi ostvario na vreme, kasnije samo vučeš repove za sobom i dozvoljavaš industriji da te kroji. PS. I kad smo kod TV voditeljki, pravda za Rušku Jakić ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pravda za Rusku! :D Istina, covek mora da ulaze u sebe bar toliko koliko ulaze na sebe. Redovno idemo kod frizera i kozmeticara, ali ucenje, citanje, predstave praktikujemo mnogo manje. Cast izuzecima :)

      Избриши
  3. QQ, ja nikako ne prihvatam svoje godine. Ne bih ni stilom,ali moram. U neke stvari jednostavno ne mogu da uđem. Ali uske farmerke plitke do pola zadnjice ne preskačem. Ističu mi noge, one su mi vitke, a salce sa stomaka slobodno i bez pritiska leluja iznad pojasa!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Salce je ok :D I meni je tesko da prihvatim godine, u glavi 25 jos uvek, ali pogledam se u ogledalo pre nego sto izadjem na ulicu. Neke stvari mogu da prodju, ali za neke postoji vreme.

      Избриши

Back
to top